top of page
Top
Huurkoffer

huurkoffers

In onze huurkoffers vind je materiaal en lesfiches om een week rond een STEM-thema te werken. Acht Wespen zorgt voor het nodige didactisch materiaal, achtergrondinformatie, uitgeteste experimenten en opdrachten, waarmee je onmiddellijk aan de slag kan. 

Klik op foto voor meer info.

huurkoffer elektriciteit

Na het stroomkring-kringspel, gaan de leerlingen van de eerste graad in kleine groepjes aan de slag met electriciteitssets en 15 opdrachtkaarten. Daarna testen ze materialen op hun geleidbaarheid met onze robot-tester en ontdekken ze de polariteit van motor, zoemer en LEDs. Vervolgens plaatsen ze ook schakelaars in de stroomkring. In de koffer zit er ook nog een spektro snap circuits en circuit maze spel voor de bollebozen. Deze koffer werd ontwikkeld in samenwerking met Brightlab.

wesp_2020.png

1e GRAAD

69

euro per week

Klik op foto voor meer info.

Huurkoffer Kleur

Huurkoffer met materiaal, leraarsbladen en werkbladen om vijf STEM-activiteiten rond kleur te kunnen uitvoeren. Telkens werken we aan de hand van de typische 8 stappen van Acht Wespen. We doen een experiment waarbij we nagaa of de kleur van een beker invloed heeft op hoe snel een ijsblokje in de beker smelt. We meten de lengte van de schaduw en onderzoeken of die verschilt naargelang de afstand tussen het voorwerp en de lamp. We zoeken gecamoufleerde dieren en ondervinden aan den lijve de evolutie van de berkenspanner.  We leren over de principes van fluorescentie en fosforescentie door het bouwen van een lampje en tot slot meten we hoeveel licht verschillende lichtbronnen afgeven met lichtsensoren. De koffer bevat bovendien nog tien spelletjes rond kleur.

wesp_2020.png

2e GRAAD

59

euro per week

Klik op foto voor meer info.

huurkoffer Turing tumble: knikkercomputers

Turing Tumble is een spel waarin de spelers mechanische knikkercomputers bouwen om logische puzzels op te lossen. Je leert tijdens het spelen concepten die gebruikt worden in computers en leer je vaardigheden die nuttig zijn voor het programmeren van computers. Per twee lossen de kinderen de uitdagingen in het bijgeleverd boekje op. 

 

Deze koffer is verkrijgbaar als set van 5 (60 euro) of van 10 (100 euro).

wesp_2020.png

2e+3e GRAAD

60

euro per week

Klik op foto voor meer info.

huurkoffer zicht op het oog

Materiaal om negen volwaardige STEM activiteiten in de klas  rond WO thema "oog en zien" uit te voeren. De leerlingen gaan zelfstandig aan de slag met de wetenschappellijke methode en onderzoeken (1) het effect van de vorm van perspex op de richting van het licht, (2) de uitwendige delen van het oog, (3) de inwendige delen van het oog aan de hand van een 3D anatomisch model , (4) hoe het oog beweegt door zelf een oog te bouwen, (5) hoe beeld gevormd wordt in het oog met een functioneel oogmodel en hoe bij/verziendheid te corrigeren, (6) wat we zien in onze ooghoeken, (7) hoe ons oog-brein systeem een nabeeld vormt als we lang naar een beeld staren, (8) hoe we ons ogen kunnen testen en (9) optische illusies. De koffer bevat alle nodige materiaal, leraarsfiches en werkblaadjes om al de activiteiten in de klas uit te voeren. 

 

wesp_2020.png

3e GRAAD

69

euro per week

Klik op foto voor meer info.

huurkoffer kleur en patronen

Materiaal om tien activiteiten in de klas rond belangstellingscentrum "Kleur" uit te voeren, aangevuld met 12 spelletjes rond dit thema. De kleuter gaat ofwel zelfstandig aan de slag of de leid(ste)er begeleidt het in groep. Nadruk ligt op een onderzoekende leerhouding. Leerdoelen zijn het herkennen van kleuren, weten waar kleur vandaan komt, het mengen van kleuren, camouflage en 3D zicht. Uitzonderlijk is het materiaal van deze huurkoffer voldoende om twee weken mee aan de slag  te gaan in de kleuterklas.

 

wesp_2020.png

KLEUTERS

79

euro per week

Klik op foto voor meer info.

huurkoffer Jules en makedo

Kleed de houten Jules, een aangepast Brightlab mdf figuur, aan met bijgeleverde kledingstukken. Oefen fijne motoriek wanneer je ze vastknoopt met touw, vastdraait met moeren en bouten of er een kabelbinder rondplooit. Maak je eigen kledingstukken met of zonder sjabloon uit karton. In deze set zit bovendien een compleet makedo-set met 150 schroeven, 100 bouten, 10 schroevendraaiers, 10 veilige zagen, voldoende karton, 3 plooirollers, 10 scharnieren, 10 sloten, 20 kabelhouders met kabelbinders. Beeld er je eigen verhaal mee uit of maak met dozen een kamp of een doolhof. Heel veel mogelijkheden tot tinkering, een vorm van bouwen door onderzoekend te prutsen, dus.

wesp_2020.png

KLEUTERS

69

euro per week

Klik op foto voor meer info.

huurkoffer "Steek je licht op in de kleuterklas" (elektriciteit)

Na het stroomkring-kringspel, gaan de kleuters aan de slag met electriciteitssets en 15 opdrachtkaarten. Daarna testen ze materialen op hun geleidbaarheid met onze robot-tester en ontdekken ze de polariteit van motor, zoemer en LEDs. Tot slot, plaatsen ze schakelaars in de stroomkring. Bovendien ontdekken ze al spelend de werking van electro's. Deze koffer werd ontwikkeld in samenwerking met Brightlab.

wesp_2020.png

KLEUTERS

59

euro per week

downloads

downloads
U kan deze vanaf downloads nu aankopen via 
email aan achtwespen@gmail.com 

De lesfiches uit de huurkoffers kan je ook afzonderlijk downloaden. Als je liever zelf materiaal ontwikkelt, vormen ze een prima inspiratiebron.

Bottle flip experiment

Lesfiche en werkblad bottle flip experiment. Doorloop alle stappen van de wetenschappelijke methode om je voorspelling van hoeveel water het beste werkt bij de bottle flip te testen. In de lesfiche wordt de fysica achter de bottle flip uitgelegd. Je kan het basisexperiment doen (twee lesuren) of de uitbreiding doen met de video analyse (voor technisch sterke klassen of de eerste graad van het secundair).

wesp_2020.png

3e GRAAD +SEC

3

euro 

5 STEM-activiteiten rond kleur

Leraarsbladen en Werkbladen om vijf STEM-activiteiten rond kleur steeds gebruik makend van de typische acht stappen van Acht Wespen te kunnen uitvoeren. We gaan na of de kleur van een beker invloed heeft op hoe snel een ijsblokje in de beker smelt. We meten de lengte van de schaduw en onderzoeken of die verschilt naargelang de afstand tussen het voorwerp en de lamp. We zoeken gecamoufleerde dieren en ondervinden de evolutie van de berkenspanner.  We leren over de principes van fluorescentie en fosforescentie door het bouwen van een lampje en tot slot meten we hoeveel licht verschillende lichtbronnen afgeven.

wesp_2020.png

2e GRAAD

5

euro 

Caleidoscoop

Download de leraarsfiche en werkblad. De 8 stappen van het technisch proces toegepast op het maken van een caleidoscoop uit een wc-rolletje en spiegelkarton. 

wesp_2020.png

2e GRAAD

2

euro 

3D bril maken

Leraarsbladen en werkblad om zelf een 3D bril te maken. In de leraarsbladen wordt het nodige materiaal en bijkomende tips voor de les meegegeven. Dit is een redelijk groot project, het bestaat uit vier delen: (1) het bedenken en bouwen van een brilmontuur, (2) de ontdekking van de werking van een 3D bril en dieptezicht, (3) met dit inzicht de keuze en toevoegen van de brilglazen, en (4) het tekenen van een bijhorende 3D plaat. De kinderen doorlopen hierbij twee keer het volledige technisch proces.

wesp_2020.png

2e GRAAD

3

euro 

activiteit fluorescentie en fosforescentie

Een klassikale STEM-activiteit van één lesuur rond fluorescentie en fosforescentie, gebruik makend van de typische acht stappen van Acht Wespen. Leerkrachtenfiche met achtergrond en materiaallijst en werkblaadjes voor de leerling. Zowel technisch als cognitief uitdagend genoeg voor de begaafde leerlingen, maar nog steeds haalbaar voor alle leerlingen vanaf het tweede leerjaar.

wesp_2020.png

2e LEERJ

3

euro 

Appelmummie experiment

Deze activiteit is bijzonder geschikt voor de Halloween periode of als uitbreiding bij het thema Egyptenaren. Dit wetenschappelijk experiment duurt twee keer twee lesuren. Hou minstens een week tussen de twee lessen. De twee wetenschappelijke vragen die beantwoord worden zijn: (1) Welke stof werkt het best om appelmummies te maken? en (2) Werkt het mummificeren beter met of zonder gaas?

De leerlingen doorlopen de typische acht stappen van de wetenschappelijke methode van Acht Wespen. Bij dit project hoort ook een inleidend proefje, waardoor de leerlingen beter in staat zijn een voorspelling te doen en een Halloween-quiz. 

Dit educatief pakket bestaat uit een lesfiche, een werkblaadje voor de leerlingen en quiz in powerpoint.

wesp_2020.png

2e en 3e GRAAD

3

euro 

De weerbestendige mijter

Door de klimaatopwarming is het weer grillig geworden in december en de Sint zijn normale kleren zijn niet meer aangepast aan het weer. Het kan koud zijn, warm zijn, heel hard regenen of verschrikkelijk waaien. In deze STEM-opdracht doorlopen de kinderen de acht stappen van het technisch proces van Acht Wespen om een aangepaste, weerbestandige mijter voor Sinterklaas te ontwerpen. De download bestaat uit een lesfiche en werkblaadje.

wesp_2020.png

2e en 3e GRAAD

2

euro 

Paasmandje

Met Pasen krijgen de kinderen de uitdaging om zelf een paasmandje te maken. Uiteraard volgens bepaalde criteria en door alle stappen van het technisch proces te doorlopen. Het educatief pakket bestaat uit een powerpoint voor de leerkracht en een werkblad voor de leerling. Verzamel allerlei kosteloos materiaal en bouw!

wesp_2020.png

2e en 3e graad

2

euro 

educatief pakket Zicht op 't oog

Leraarsfiches en werkblaadjes voor negen STEM-activiteiten rond licht en de werking van het oog.

wesp_2020.png

3e GRAAD

10

euro 

pepernoten experiment

In dit experiment gaan we het effect van suikers na op de smaak en kwaliteit van pepernoten. We gebruiken alle acht stappen van het wetenschappelijk proces (zie poster Acht Wespen). Het educatief pakket bestaat uit een werkblad voor de leerling en een lesfiche voor de leerkracht. Het experiment beslaat ongeveer 3 lesuren.

wesp_2020.png

3e GRAAD

2

euro 

Electro

Deze download bestaat uit een leraarsfiche, twee powerpoints en een werkblad voor de leerling. Afhankelijk van je lesgeefstijl maak je de electro via een stappenplan (in de powerpoint staat voor elke stap een kort filmpje) of via het technisch proces. Het technisch proces is een meer open aanpak maar de stappen worden toegelicht in de bijhorende powerpoint. In de leraarsfiche staan suggesties voor materiaalkeuzes en didactische aanpak.

wesp_2020.png

3e GRAAD

3

euro 

Lichtgevende kaart

Deze download bestaat uit een leraarsfiche, twee powerpoints en een werkblad voor de leerling. Afhankelijk van je lesgeefstijl maak je de lichtgevende kaart via een stappenplan (in de powerpoint staat voor elke stap een kort filmpje) of via het technisch proces. Het technisch proces is een meer open aanpak maar de stappen worden toegelicht in de bijhorende powerpoint. In de leraarsfiche staan suggesties voor materiaalkeuzes en didactische aanpak.

wesp_2020.png

3e GRAAD

3

euro 

bottom of page